Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia...dessert yang dapurmama nak kongsi kali ini.. memang dah biasa dibuat oleh semua orang...iaitu "Puding Triffle"Jom kita berkongsi resepi...
Bahan untuk 10 org makan.
1 tin susu cair
1 tin susu air
6 sudu gula
4 sudu kastard
½ tin air ( untuk dicampur dengan kastard)
1 paket agar-agar jelly
kristal – jenama nona
1 tin buah campuran
½ kek gulung
400ml air
Cara-cara membuatnya..
1. Potong kek dan
susun dalam bekas yang sesuai dan disiram dengan air buah campuran.
2. campurkan susu
cair dengan 1 tin air..di masak dengan api kecil hingga mendidih, hendaklah
selalu dikacau. Apabila sudah mengelegak susu barulah masukkan kastard yang
telah dibancuh dengan ½ tin air tadi. Kacau sehingga pekat.
3. Tuangkan kastard ke dalam bekas yang telah disusun kek
tadi.
4. Susun / taburkan buah-buahan campuran ke atas kastard
tadi.
4. Masakkan 1 paket agar-agar jelly kristal bersama 400ml
air, biar menggelegak sekejap. Apabila dah sejuk sedikit..tuang perlahan-lahan
keatas kastard tadi.
5. Pukul whipping cream sehingga kental daln masukkan ke dalam piping beg..dapurmama menggunakan nozzle bintang untuk membuat bunga seperti di atas. Picit whipping cream atas jelly mengikut kreativiti masing-masing.
6. Simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan...sbb sedap dimakan apabila sejuk.
SELAMAT MENCUBA.....
No comments:
Post a Comment