apa yang ''pecah liur'' ni ialah lauknya masam-masam manis dan pedas sikit...
biasanya saya cuma gunakan timun je untuk buat acar...tapi hari ini saya masukkan telur rebus yang digoreng sekejap untuk dijadikan lauk yang dimasak bersama timun.
emmmmm...caranya memang mudah ...orang bujang yang tak pandai masak pun boleh buat ....bahannya pun tak banyak sangat...saya pun guna 1 biji saja timun batang..orang terengganu sebut''timun 40 hari''..agaknya..tanam 40 hari je ..terus boleh dipetik...hahahha..itu anggapan saya jeee...fakta salah kottt...
BAHAN-BAHANNYA
- 1 batang timun yang dipotong dan direndam sekejap dengan air kapur
- 1 biji bawang besar dan 2 ulas bawang putih----dikisar/tumbuk
- 1/2 inci halia--di hiris nipis
- 1 biji bawang besar---dipotong 6.
- cili kisar/cili serbuk
- 1 sudu sos tomato
- cili--kalau nakpedas..masukkan cili api
- telur rebus yang digoreng sekejap
- garam, gula, cuka
CARA MEMASAK
- tumis bahan yang dikisar bersama dengan cili kisar/cili serbuk dan halia..pastikan bahan ini garing supaya tak terasa bawang
- bila sudah garing..masukkan sos tomato,cuka,gula, garam sedikit air..masukkan timun dan biarkan masak sekejap
- akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong..cili api dan telur yang digoreng tadi...
- SIAPPPPPPPPPPPPPPPPPP..
'' BeSt....''acar telur dan timun
No comments:
Post a Comment