Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,
Maaf, kerana sudah lama tak updated blog dapurmama ni, kekangan masa membuat dapurmama tak berpeluang untuk memaparkan resepi yang telah dibuat untuk keluarga tersayang.
Hari ini dapurmama telah membuat kek coklat lembab dan menjadi dessert kegemaran anak-anak.
Kek coklat yang dapurmama buat ni memang lembab dan senang cara membuatnya.
Disini dapurmama nak berkongsi resepi dan harap dapat memuaskan hati penggemar kek terutama yang suka makan kek coklat.
BAHAN YANG DIPERLUKAN
Bahan A
3 cawan gandum
1 cawan koko
1 1/4 st baking powder
1 1/4 st soda bikabonat
Bahan B
2 1/2 cawan gula kasar
250 g butter
11/2 cawan air suam
- 6 biji telur gred A ( kuning dan putih diasingkan)
Cara-caranya
1. Ayak bahan A
2. Campurkan semua bahan B
3. Satukan bahan B dan A bila sudah sebati, masukkan 6 biji kuning telur - kacau sebati
4. pukul putih telur sehingga putih...maksudnya bila diterbalikkan, putih telur tidak jatuh.
5. masukkan putih telur yang telah kembang kedalam bahan yg telah disatukan...kacau lagi hingga sebati.
bakar selama 45 minit .
Topping
- 8 sudu gula icing
- 4 sudu koko
- sedikit air
* kacau biar likat dan masak sehingga mendidih, masukkan 1 sudu butter..(utk nampak berkilat topping)
selamat mencuba semua....
wooow terbaik..
ReplyDelete