Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..
dah lama tak menjala...hehehe..so hari ni dapurmama nak buat roti jala berkuah kari ayam..untuk makan petang. emmm anak-anak pun dah mula berangan..nak tengok dapurmama menjala...kat dapur...
okeylah...bahan-bahannya memang mudah jee..
bahan untuk roti jalaroti jala kari ayam
*sekilo gandum
*1200ml air..kalau terlalu pekat..tambahkan air sedikit- sedikit..jangan terlalu cair..agak-agaklah yaa.
* secubit garam
* 2 sudu margerin
* sedikit kunyit
* 2 biji telur ayam
~ dapurmama kisar semua dalam pengisar.. hehe..nak kerja senang..masak mesti cari cara yang memudahkan kita membuatnyaa...barulah seronok...
~ bila dah semua ok..bolehlah mula menjala..sampai siap..hehehe..
untuk kuah kari ayam
1/2 ekor ayam..dipotong kecil
3 biji bawang merah - ditumbuk lumat
1 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
1/2 inci lengkuas - ditumbuk lumat
1/2 inci halia - ditumbuk lumat
2 sudu serbuk kari..alagapas
2 tangkai daun kari
2 sudu cili giling
3 sudu minyak masak
400ml santan pekat
asam jawa, garam, gula
cara membuat kuah kari
- panaskan minyak masak..pastu masukkan bahan yang ditumbuk lumat, daun kari, serbuk kari dan cili giling..tumis sehingga naik bau. masukkan santan ,asam jawa, garam, gula dan kacau lagi sehingga mendidih baru masukkan ayam, masak lagi sehingga mendidih dan kecilkan api sekejap, bila dah rasa ok kari ayam tu..tutuplah api..boleh dihidangkan bersama roti jala..SELAMAT MENCUBAAA....
No comments:
Post a Comment