assalamualaikum pada yang masih sudi menjenguk dapurmama,
sudah lama saya tak updated dapurmama dengan resepi yang biasa dibuat oleh orang lain jugak.
oleh kerana hobi, saya telah menggunakan kemudahan dan kecanggihan ICT untuk kebaikan kita bersama.
sebagai wanita atau ibu yang bekerjaya..mungkin masa amatlah terhad untuk didapur...oleh itu disini saya kongsikan resepi yang mudah...mudah untuk dibuat dan tidak memerlukan masa yang lama untuk hidangan keluarga...
so hari ini saya ingin kongsikan ''kek pisang'' yang saya perolehi dari resepi zairul azian...terima kasih kerana sudi berkongsi resepi dengan kita semua.
BAHAN-BAHAN
1 cwn minyak masak/mazola
2 sd kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 sd kecil soda bikarbonat
5 biji telur
2 cawan gula halus
1 sudu kecil esen pisang
3 cawan tepung gandum(ayak dengan soda)
secubit garam
1 sudu kecil esen pisang
3 cawan tepung gandum(ayak dengan soda)
secubit garam
CARA-CARANYA
-pukul telur dengan gula sampai gula hancur dan kembang
-kemudian masukkan esen dan minyak masak...kacau lagi
-masukkan pisang dan gandum yang diayak....kacau guna senduk kayu bila sudah sebati..masukkan dalam loyang yang telah dilengser dengan margerin
-bakar hingga masak dengan kepanasan 160darjah celcius selama 1 jam lebih kurangkek pisang
nmpk menarik, blh cuba nih...
ReplyDeleteya memang sedap..saya dah cuba..tak perlu beli lagi bila dah tau buat sendiri.
ReplyDelete