Pages


SENANGNYA MEMASAK

ASSALAMUALAIKUM w.b.t

MaRILaH kITA BErSaMA-sAmA mENjEnGUk dapurmama ...SemOgA semUa DapAt MaNafAAtnYa...

Wednesday, 5 October 2011

SAMBAL UDANG PETAI

sambal udang petai
salam semua...


Dah lama saya tak updated blog dapurmama..kekangan masa...hari ini saya nak share resepi yang simple jugak..''senang dimasak...sedap dimakan''..hehehe.....tapi saya pasti semua sudah pandai memasak lauk ini...


kami sekeluarga memang suka ''makanan laut''..apa yang penting...kami sekeluarga...memang suka ''udang'' dan my twin pulak suka jugak ''petai''. 


so saya gabungkan ''udang dan petai'' untuk memenuhi selera mereka...








ok..walaupun semua dah tau...saya cuma nak kongsi sahaja resepi ini di dapurmama...manalah tau..kot-kot ada yang baru nak belajar memasak....




'' SAMBAL UDANG PETAI''


Bahan-bahan..


1/2 kilo udang...saiz terpulang pada penggemar...
2 papan petai...ikut suka berapa banyak nak masukkan
2 biji bawang besar..dikisar hancur
2 ulas bawang putih..dikisar hancur
2 sudu cili kering yang dikisar hancur
sedikit air asam jawa
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
sedikit halia...dikisar hancur
sedikit kunyit hidup ...dikisar hancur
sedikit minyak masak...untuk menggoreng
secubit belacan
sedikit air
gula,garam secukup rasa


1 biji bawang besar di mayang bulat
1 biji cili dipotong serong


cara-cara memasak


1. Panaskan minyak dalam kuali..
2. Bila minyak sudah panas..masukkan semua bahan yang dikisar hancur masukkan gula..biarkan sekejap sehingga bahan tersebut betul-betul masak.
3.Bila  bahan tadi sudah garing..masukkan air asam jawa..sos tomato, sos cili,petai dan belacan..masak sekejap, baru masukkan udang yang telah dibersihkan dan sedikit air..biarkan sehingga masak
4. Akhir sekali masukkan garam dan bawang dan cili yang dipotong..biarkan sekejap....siapppppppppppp untuk dihidang...sambal udang petai

No comments:

Post a Comment