Pages


SENANGNYA MEMASAK

ASSALAMUALAIKUM w.b.t

MaRILaH kITA BErSaMA-sAmA mENjEnGUk dapurmama ...SemOgA semUa DapAt MaNafAAtnYa...

Monday, 8 October 2012

Bubur Lambuk

Assalamualaikum dan jumpa lagi di dapurmama..bubur lambuk
Kali ini dapurmama nak memperkenalkan sejenis bubur. Bubur kali ini ialah " Bubur Lambuk" versi Terengganu. Bubur lambuk Terengganu amat simple cara memasak dan yang pasti sedappppp....
Jom kita tengok apa bahan yang diperlukan...

bahan-bahan

 *1 cawan beras 
 *7 cawan air ( kalau tak cukup air...masih pekat sangat bubur...tambah kemudian )
 *sayur kampung.(..pucuk paku, pucuk ubi, daun kesom, daun ulat bulu, dauk kadok dll )
 *2 biji bawang merah  ~ ditumbuk hancur
 *1 sudu lada hitam    ~ ditumbuk hancur
 *sedikit halia ~ ditumbuk hancur
*4 ekor ikan dipanggang/rebus ~ asingkan isi dari tulang dan di tumbuk hancur
*2 batang serai  ~ diketuk
*sedikit belacan / budu
*kerisik
*garam, serbuk perasa


Cara memasak

1. rebus beras hingga empuk ...maksudnya dah seperti bubur.



2. masukkan kerisik dan kacau kemudian masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi serta serai dan kacau lagi . Apabila dah sebati, masukkan garam, serbuk perasa dan sayur kampung yang telah dibersihkan.masak sehingga sayur layu dan bolehlah dihidangkan.....untuk keluarga..


No comments:

Post a Comment