Assalamualaikum dan jumpa lagi di dapurmama..bubur lambuk
Kali ini dapurmama nak memperkenalkan sejenis bubur. Bubur kali ini ialah " Bubur Lambuk" versi Terengganu. Bubur lambuk Terengganu amat simple cara memasak dan yang pasti sedappppp....
Jom kita tengok apa bahan yang diperlukan...
bahan-bahan
*1 cawan beras
*7 cawan air ( kalau tak cukup air...masih pekat sangat bubur...tambah kemudian )
*sayur kampung.(..pucuk paku, pucuk ubi, daun kesom, daun ulat bulu, dauk kadok dll )
*2 biji bawang merah ~ ditumbuk hancur
*1 sudu lada hitam ~ ditumbuk hancur
*sedikit halia ~ ditumbuk hancur
*4 ekor ikan dipanggang/rebus ~ asingkan isi dari tulang dan di tumbuk hancur
*2 batang serai ~ diketuk
*sedikit belacan / budu
*kerisik
*garam, serbuk perasa
Cara memasak
1. rebus beras hingga empuk ...maksudnya dah seperti bubur.
2. masukkan kerisik dan kacau kemudian masukkan semua bahan yang ditumbuk tadi serta serai dan kacau lagi . Apabila dah sebati, masukkan garam, serbuk perasa dan sayur kampung yang telah dibersihkan.masak sehingga sayur layu dan bolehlah dihidangkan.....untuk keluarga..
No comments:
Post a Comment