Pages


SENANGNYA MEMASAK

ASSALAMUALAIKUM w.b.t

MaRILaH kITA BErSaMA-sAmA mENjEnGUk dapurmama ...SemOgA semUa DapAt MaNafAAtnYa...

Friday, 5 October 2012

KEK KAREMEL

salam sayang untuk semua yang sudi singgah kat blog dapurmama. Hari ni dapurmama telah berkongsi ilmu membuat kek karemel dengan kakak ipar. Berdebar jugak kot tak jadi...maklumlah...kalau ada org tengok semasa membuatnya...mulalah menggelabah...
alhamdulillah...ini lah hasilnyaaa..



memang sedap sangat kek ni...kalau nak tau macam mana rasanya...cubalah...ini resepinya...

bahan- bahan

* 2 sudu gula pasir ~ taburkan atas loyang dan masak sehingga cair dan perang warnanya.

A.bahan untuk karemel
- 1/2 tin susu cair
- 60g gula castor
-1/2 sudu teh vanilla
- 3 biji kuning telur

* kacau perlahan jangan berbuih kemudian tapis dan tuang kedalam loyang yang berisi gula hangus.

B. adunan kek 1

-60g gula castor
- 3 biji kuning telur
- 135ml air biasa
- 45ml minyak masak

* pukul semua bahan sehingga gebu KECUALI gula castor. apabila sudah betul betul gebu, barulah masukkan gula castor dan pukul lagi hingga gebu.


C. adunan kek 2

- 140g gandum
- 1 sudu teh baking powder

* masukkan bahan kek dua kedalam bahan kek 1 secara perlahan-lahan ( kaup balik)


D. meringue

- 6 biji putih telur
- 60g gula castor
- 1 sudu teh krim of tartar

* pukul semua sehingga putih dan gebu kemuadian masukkan bahan kek yang dicampur tadi kedalam meringue secara perlahan-lahan

* bahagi kepada 3 bahagian dan campurkan warna yang di sukai.
* sendukkan selang seli 3 warna kek tadi kedalam loyang.

~ cara membakar kek ini ialah secara steambath...iaitu...loyang diisi air dan loyang yang berisi kek diletakkan dalam loyang berisi air...bakar sehingga masak..

SELAMAT MENCUBA....KEK KAREMEL





No comments:

Post a Comment